Proiecte ColectivA

Close

Coproducții

Punct Triplu Punct Triplu
a fost un proiect colaborativ iniţiat de artistul independent din Bucureşti, Bogdan Georgescu. Spectacolul a fost co-produs de Colectiv A şi de Teatrul Naţional din Târgu Mureş.  

Proiectul s-a dezvoltat în Cluj şi Târgu Mureş şi s-a bazat pe perioada de lucru, documentare şi scenariu în Cluj şi textul a fost dezvoltat cu actorii din Târgu Mureş. În ambele oraşe s-a prezentat spectacolul. Textul este bazat pe un caz real şi pe documentaţia făcută în arhivele Poliţiei Cluj, Palatului de Justiţie şi interviuri cu jurnaliştii implicaţi. Punct Triplu analizează contextul în care ar putea avea loc un eveniment tragic. Proiectul s-a constituit ca o observaţie socială care a dorit expxlorarea contectului social în plină schimbare, conceptul de familie şi relaţiile maritale în cadrul dinamicii sociale. Prin dezbaterile de după spectacol am incercat să atragem atenţia asupra presei mainstream şi cum aceasta distorsionează adevărul şi realitatea. Regizorul a investigat noi teme în societatea românească, cum ar fi migraţia, mobilitatea, problemele familiale, lipsa de comunicare şi alienarea socială.


ParallelÎncă o co-productie Colectiv A, de această dată semnată de GroundFloor Group a fost spectacolul Paralle care a avut premieră în cadrul Festivalului Temps d’Images.

Semnat de regizorul Ferenc Sinkó şi Leta Popescu, Parallel este bazat pe experienţele celor două artiste Lucia Mărneanu şi Kata Bodoki-Halmen. Creat din propunerile celor două şi scris de întreaga echipă, spectacolul provoacă publicul prin teme precum: corp, identitate de gen, reprezentare şi acceptare. Corpurile în mişcare, elementele de noutate şi atrăgătoare, la fel ca şi piesele muzicale originale ale lui Kata Bodoki-Halmen, împreună cu muzica creată de Danaga conduc publicul către un spectacol dinamic şi penetrant. Scenografia a fost creată de Valentin Oncu şi costumele de Gyopár Bocskai. Deja acest spectacol a fost şi este invitat la nuemroase festivaluri de dans şi teatru.
https://www.facebook.com/PerformanceParallel


X MM DIN Y KM- PRODUCȚIE DE SPECTACOL ȘI TURNEU NAȚIONALArhivele fostei poliții secrete din România comunistă (Securitatea) s-au deschis tîrziu după căderea regimului Ceaușescu - și continuă să fie destul de restrictive. Însă atmosfera apăsătoare din ultimii ani ai comunismului românesc și represaliile asupra opozanților, ca și dezvăluirile recente foarte selective, provenind din dosare de urmărire sau colaborare la care puțini au acces, au transformat Securitatea și arhivele ei în principalul furnizor al unor adevăruri de necontestat. Aceasta este principala miză a spectacolului Gianinei Cărbunariu – chestionarea ideii înseși de adevăr într-o lume construită pe duplicitate, dedublare, camuflare a sinelui.
“X mm din Y km” a avut premiera în 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj și a atras atenția internațională încă din primul moment, iar în martie, spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat, în martie, la TR Warszawa în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varșovia.
 
În perioada 5 mai – 10 iunie, spectacolul X mm din Y km în regia Gianinei Cărbunariu a călătorit în cinci orașe universitare din România pentru 12 reprezentații speciale oferite studenților din Timișoara, Iași, București, Târgu Mureș și Sibiu, în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
 
În afară de Temps D`Images, spectacolul a participat și la alte festivaluri din mai multe orașe din România, cum sunt Festivalul de Dramaturgie Românească de la Timișoara, Festivalul Contemporanis de la Iași și Festivalul de Teatu Scurt de la Oradea.. Participări la festivaluri internaționale: Mladi Levi (Slovenia), Nitra Festival (Slovacia), Many Years After...(Hebbel Theatre Berlin)
 
Regie: Gianina Cărbunariu
Cu: Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu, Rolando Matsangos
Asistent de regie: Alexandra Felseghi
Concept video: Ciprian Mureșan


Producție: ColectivA
Finanțator : Administrația Fondului Național Cultural


GUSTAVIA- SPECTACOL DE DANS CONTEMPORAN (La Ribot & Mathilde Monnier)Prezentarea spectacolului Gustavia la Cluj a fost un succes din mai multe puncte de vedere. În primul rând Gustavia a atras aproximativ 600 de clujeni în a admira şi participa  la  performance-ul celor două artiste prezente pe scena Teatrului Naţional Cluj. Diversitatea de vârstă, ocupaţie şi gen a publicului a demonstrat eficienţa campaniei media la nivel local. În al doilea rând am fost surprinşi să observăm numeroase vârste ale publicului, dar fiind mulţumiţi şi de faptul că numeroşi studenţi şi tineri clujeni au putut împărţi acelaşi spaţiu cu specialişti din domeniile teatrului, baletului, dansului, artelor performative, cât şi alor arte care sunt întâlnire chiar şi în atelierele Fabricii de Pensule. În plus, un procent redus dar cu însemnătate calitativă a fost şi publicul străin, expaţii din Cluj.

În plus, după terminarea spectacolului, coregrafa franceză Mathilde Monnier (Franţa, director al Centrului Coregrafic din Montpelier) şi artista-performer La Ribot (Spania/Elveţia) au acceptat organizarea unei dezbateri. La aceasta am avut-o ca invitat-moderator pe Profesorul universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB Cluj, Miruna Runcan. În cadrul acestui post-eveniment o serie de studenţi, tineri, specialişti dar şi ne-specialisti au avut ocazia de a se întâlni într-un  mediu informal cu cele două artiste de talie mondială. Întrebările şi dialogul cu publicul a fost o ocazie bună de conectare între scena românească în formare şi experienţa uluitoare venită din partea celor două artiste. 
Loading...
Loading...